Hétfő-Vasárnap: 10:00-18:00 +36 28 / kattintson

Jegyvásárlás

HU EN
Királyi Kastély

Jegyvásárlás

Program


Az itáliai barokk remekei - Szenvedélyek vihara

Az itáliai barokk remekei - Szenvedélyek vihara

Támogatói jegy vásárolható!
A támogatói jegy megvásárlásával hozzájárul a KúlArt Produkció tevékenységéhez és produkcióinak létrejöttéhez. A befolyt támogatásokat teljes egészében az előadóművészek és a közreműködők finanszírozására fordítjuk.

Aktuális előadások



November 10. 19:00 

Gödöllői Királyi Kastély, Díszterem

Az itáliai barokk remekei - Szenvedélyek vihara

Előadásunk középpontjában Handel Héró és Leandrosz című, 1707-ben írt olasz nyelvű kantátája áll.A Héró és Leandrosz szerelmét elbeszélő görög mítosz a tiltott szenvedélyről és annak végzetes következményeiről szól. A kantáta kettőjük történetének végső, tragikus pillanatait jeleníti meg: miután Héró meglátja szerelme vízbefúlt testét a parton, a kétségbeeséstől, a fájdalomtól és a dühtől fokozatosan jut el a belenyugvásig, majd a hideg elszántságig, hogy kövesse szerelme sorsát, és a halálban újra egyesüljön Leandrosszal.

A mű Hérót hús-vér nőként ábrázolja, érzelmi rezdüléseire, öngyilkosságig vezető útjának lelki folyamataira koncentrál. A kantáta szövegében rejlő szélsőséges érzelmeknek megfelelően Handel hasonlóan végletes zenei megoldásokkal ábrázolja a szerelmének elvesztésébe beleőrülő nő lelkiállapotait.

Az olasz kantáták előadói apparátusa mindig az adott eseményhez, a közönség létszámához és az előadás helyszínéhez igazodott. Helyszínválasztásunkkal mi is igyekszünk megidézni az előadott művek korabeli előadásainak hangulatát, megteremtve az előadók és a nézőközönség közti különleges intimitást. A korhű hangszeres játék és a díszes jelmezek mellett előadásunkban fontos szerepet kap az éneket kísérő barokk gesztika, ami elsősorban a szereplő jellemét és a szituációt közvetíti, valamint az énekelt szöveg retorikai jelentését erősíti fel. A szereplőben kavargó gondolatokat és érzéseket az énekes a test- és fejtartásával, arckifejezésével, testmozgásával és kézmozdulatok segítségével fejezi ki.

Az est további különlegessége, hogy a kantáta előtt elhangzó hangszeres darabok egyikét Szokos Augustin, az együttes vezetője komponálta, ezáltal életre keltve a 18. századi gyakorlatot, mely szerint a zenész egyszersmind zeneszerző is volt, a zenekar karmestere pedig gyakran maga, a komponista.

 

Műsor:

Francesco Geminiani: h-moll Concerto grosso (Op. 4, No. 2)
Szokos Augustin: e-moll Concerto grosso
George Frideric Handel: d-moll Concerto grosso (op. 6, No. 10)
George Frideric Handel: "Ero e Leandro" kantáta (HWV 150)

 

Előadók és közreműködők:
Kalafszky Adriána – ének, barokk gesztika

Budapest Bach Consort

Szokos Augustin - művészeti vezető

Lövei Dávid - Jelmez
Makláry Mariann - Paróka, smink

 


A jegyek megvásárolhatók a jegy.hu-n vagy a Gödöllői Királyi Kastély Tourinform irodájában.

 

Ajánló


Műsor: Franz Schubert: Rosamunda nyitány Liszt Ferenc: Totentanz (haláltánc) szünet Liszt Ferenc: Tasso, Lamento és megdicsőülés -szimfonikus költemény Liszt Ferenc:…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk

Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitvatartás

H-V: 10:00 - 18:00


Kapcsolat

Telefonszám: +36 28 / kattintson
E-mail cím: kattintson

              Sisi  European Royal Residences